New year, new hair! Is jouw haar ook toe aan een opfris beurt? Maar heb je geen zin of tijd om naar de kapper te gaan? Don't worry I got you! Je kunt namelijk thuis super makkelijk zelf je haar even opfrissen door middel van een kleuropfrisser. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder want in dit blog leg ik je hier meer over uit.
Wat is een kleuropfrisser?
Ik hoor je al denken, wat is dan precies een kleuropfrisser? Een kleuropfrisser is een product wat tijdelijk kleur afgeeft. Je hebt ze in de vorm van een shampoo, conditioner of een masker. Niet alleen kun je een kleuropfrisser gebruiken om je haar mee op te frissen maar ook om een ongewenste kleurtoon uit je haar te neutraliseren, denk hierbij aan een zilvershampoo om de gele gloed uit je haar te halen. Als laatste kun je een kleuropfrisser gebruiken om je haar tijdelijk een leuk kleurtje te geven voor bijvoorbeeld een feestje of festival! Zoals ik al aangaf, is een kleuropfrisser niet permanent, de kleur zal dus langzamerhand vervagen.
Waar moet je rekening mee houden?
Ben je van plan om een kleuropfrisser te gaan gebruiken? Dan is het belangrijk dat je op de verpakking leest wat er geadviseerd word. Verder zijn er nog een aantal andere dingen die handig zijn om te weten als je voor het eerst een kleuropfrisser gaat gebruiken:
Ondergrond: Wil je een keer een leuk kleurtje in je haar? Dan is het belangrijk om te weten dat niet allen kleuren voor ieder haar geschikt is. Voor de meeste merken kun je online wel een tabel vinden zoals deze hieronder. Hier lees je super snel of de kleuropfrisser wel geschikt is voor jouw haar en of je het gewenste resultaat kunt bereiken.
Kleurbehoud: Zoals ik al had aangegeven is een kleuropfrisser tijdelijk en zal deze in de loop van de tijd vervagen. Bij de een vervaagt de kleur eerder dan bij de ander, dit heeft te maken met verschillende dingen waaronder:
- De conditie van het haar- Is jouw haar wat aan de poreuze kant? Dan is er een grote kans dat de kleur sneller vervaagt
- Wassen - Hoe vaker je je haar wast, hoe sneller de kleur vervaagt
- Hitte - Ook het gebruik van teveel hitte kan er voor zorgen dat de kleur sneller vervaagt
Vervagen: Op den duur gaat de kleur vervagen, houd er hierbij rekening mee dat er soms een soort gloed in je haar blijft hangen die niet meteen weg gaat.
Inwerktijd: Lees op de verpakking altijd goed wat er geadviseerd word qua inwerktijd en check af en toe even hoe de kleur zich ontwikkelt. Laat je een kleuropfrisser te lang zitten? Dan kan deze doorslaan. Bijvoorbeeld bij een zilvershampoo, als je deze te lang in je haar laat zitten is er een kans dat je haar een paarse gloed krijgt.
Afgeven: Het pigment van een kleuropfrisser kan vrij intens zijn. Het is dus handig om handschoentjes te gebruiken bij het aanbrengen en na dat je het uitgespoeld hebt even je douche bak na te spoelen. Heb je het snel warm in je slaap? Leg dan voor de zekerheid een oude kussensloop over je kussen. Als je een felle kleur hebt gebruikt kan deze nog wel eens afgeven zodra je haar nat wordt.
Verschil: Ieder product is anders. Het is daarom altijd belangrijk om goed te lezen hoe je het product het beste kunt gebruiken. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd even online kijken of je ergens een filmpje kunt vinden waar het word uitgelegd.
Verschillende kleuropfrissers
Kleurshampoo: Mocht je haar echt 'vies' zijn dan is het verstandig om eerst je haar even door te wassen met een reinigende shampoo. De reden hiervoor is dat een kleurshampoo meestal vrij mild is qua reiniging. Daarna kun je een goede hoeveelheid van de shampoo aanbrengen. Verdeel de kleurshampoo goed en laat intrekken volgends de instructies. Spoel daarna goed uit met lauw water (net zo lang tot het water helder is en geen kleur meer bevat).
Kleurconditioner: Een kleurconditioner bevat geen reinigende ingrediënten zoals een shampoo. In tegenstelling tot een kleurshampoo verzorgt een kleurconditioner je haar. Zorg bij gebruik dat je haar schoon en 'nat' is (mocht je de conditioner willen aanbrengen na het douchen, wring het haar dan even goed uit met een handdoek). Verdeel daarna de conditioner goed door het haar. Je kunt met een grove kam het haar doorkammen zodat de conditioner beter verdeeld wordt. Goed inlaten trekken en uitspoelen na enkle minuten.
Kleurmasker: Een kleurmasker lijkt ergens op een kleurconditioner. Het grootste verschi tussen deze twee is de verzorging. Een masker is qua verzorging namelijk intensiever dan een conditioner. In sommige gevallen is het ook zo dat het pigment bij een kleurmasker sterker is dan bij een conditioner. Probeer bijvoorbeeld de kleurmaskers van Jean Paul Mynè eens.
Nu je de belangrijkste dingen weet over het gebruik van kleuropfrissers kun je zelf aan de slag gaan! Mocht je nog vragen of handige tips hebben laat het dan zeker even weten!
Liefs Isabella van Haarpro.nl