Tegenwoordig verschijnen er steeds meer milieuvriendelijke en dierproefvrije merken op de markt. Zo hebben wij sinds kort ook weer een nieuw vegan en dierproefvrij merk; Maria Nila. Maar alle producten in Nederland zijn toch dierproefvrij? Dus wat houdt dat eigenlijk in?
Gelukkig zijn in alle Europese landen, en dus ook in Nederland, dierproeven voor cosmetica sinds 2013 verboden. Dat betekent dat alle producten die in de EU worden ontworpen, geproduceerd en verkocht worden, niet op dieren zijn getest.
Maar er worden in Nederland ook producten verkocht die daarnaast ook in China verkocht worden. En in dit land is het zelfs verplicht om eerst op dieren te testen, voordat je je producten mag verkopen. Wil je je producten veilig laten verklaren voor de verkoop in deze markt? Dan zal je eerst productsamples op moeten sturen zodat de Chinese autoriteiten deze op dieren kunnen laten testen. Dit betekent dus dat merken die ook in China (of andere landen waar dierproeven verplicht worden) verkopen, niet geheel dierproefvrij zijn.
Keurmerken
Om dierproefvrije merken gemakkelijk te herkennen zijn er een aantal keurmerken: PETA, Cruelty Free International en Vegan Society. Hebben jouw favoriete producten geen keurmerk? Geen paniek! Als merk moet je betalen om dit keurmerk te mogen dragen en niet ieder merk doet dit. Het is dus niet zo dat een merk die géén keurmerk heeft, automatisch wel op dieren test.
Wil je producten kopen die 100% dierproefvrij zijn, dan moet je op een aantal dingen letten:
- Wordt het eindproduct getest op dieren?
- Wordt het testen van de producten op dieren uitbesteed aan derden?
- Worden er enkel dierproefvrije ingrediënten gebruikt?
- Wordt het product verkocht in landen waar het testen op dieren verplicht is, zoals China?
De 100% dierproefvrije merken die bij ons verkrijgbaar zijn: Fugde, Jean Paul Mynè, Kevin Murphy, Maria Nila, Moroccanoil, Oolaboo, Ecru New York en Little Green.
Let op! Dit betekent niet automatisch dat alle anderen merken dan wél op dieren testen. Het is alleen zo dat wij in ieder geval van de bovenstaande merken zeker weten dat zij 100% dierproefvrij zijn.
Maar wat zijn dan vegan en vegatarische producten?
Een vegatarisch product bevat geen bestandsdelen afkomstig van dode dieren. Een vegan product bevat geen enkel dierlijk bestandsdeel (van dode óf levende dieren) en is dierproefvrij. Wil je dus zeker weten dat er bij jouw producten helemaal geen dierenleed aan te pas komt, dan zul je voor vegan haarproducten moeten kiezen.
Ook hier geldt; het is niet zo dat alle andere merken (die niet vegan zijn) bijdragen aan dierenleed. Keratine wordt in veel haarproducten gebruikt en is een dierlijk bestandsdeel. Zo gebruikt L’Anza bijvoorbeeld keratine afkomstig van kasjmierwol. Deze wol wordt verzameld wanneer kasjmiergeiten hun winterjas verliezen. Het is dus niet zo dat deze dieren voor de haarproducten van L’Anza gedood worden.
Wat moet ik nu kopen?
Het blijft lastig; er zijn zoveel verschillende regels, wetten en uitzonderingen op het gebied van dierproeven en dierlijke ingrediënten. Daarnaast zijn merken niet altijd duidelijk. Ga voor jezelf na wat jij belangrijk vindt. Wil jij bijvoorbeeld een 100% dierproefvrij product of moet het merk helemaal vegan zijn? Zoek uit waar een merk voor staat en waar hun producten en ingrediënten vandaan komen. Te veel werk? Probeer dan eens een van onze merken die sowieso 100% dierproefvrij zijn! Van deze merken is Maria Nila daarnaast ook volledig vegan.
Let jij bij de aankoop van je haarproducten op of de producten dierproefvrij zijn?