Jeukende hoofdhuid bij de CG methode voorkomen

Bezig met laden...
Jeukende hoofdhuid bij de CG methode voorkomen

Jeukende hoofdhuid bij de CG methode

 

Een jeukende hoofdhuid is natuurlijk ontzettend vervelend. Helaas horen wij het toch vaak voorbij komen; ‘Ik ben begonnen met de CG methode en sindsdien heb ik enorme last van een jeukende hoofdhuid, help!’.

Geen paniek. Ik leg je in dit blog uit waardoor een jeukende hoofdhuid ontstaat en het allerbelangrijkste; wat je eraan kunt doen. Lees je snel verder?

 

Jeukende hoofdhuid oorzaken

Een jeukende hoofdhuid ontstaat niet zomaar. Laten we dus eerst maar eens naar de mogelijke oorzaken kijken: 

1. Roos
Heb je misschien last van roos? Dit herken je aan schilfers die vaak gelig zijn van kleur. Ze voelen redelijk vettig en zitten een beetje aan de hoofdhuid geplakt. Soms ruikt de hoofdhuid ook minder fris. Roos wordt veroorzaakt door een gist. 

2. Een droge hoofdhuid
Een hoofdhuid met vocht tekort kan jeuk veroorzaken. De schilfers waar je last van kunt hebben zijn redelijk klein en wit van kleur. Een droge hoofdhuid kan ontstaan door gebruik van verkeerde producten maar ook door de omgeving, bijvoorbeeld door een lage luchtvochtigheid.

3. Medische oorzaak; een allergie of hoofdhuidprobleem
De oorzaak kan natuurlijk ook medisch zijn. Misschien heb je een allergie of heb je last van een hoofdhuidprobleem zoals psoriasis. Je kunt er in ons blog over verschillende hoofdhuidproblemen meer over lezen. Heb je het vermoeden dat dit bij jou de oorzaak is? Dan is het raadzaam om even langs een arts te gaan.

4. Hoofdluis
Als je nog geen last had van jeuk, dan heb je het nu waarschijnlijk wel. Sorry maar we moeten het toch even benoemen; check goed of de jeuk niet veroorzaakt wordt door hoofdluizen.

5. ‘De CG methode’
De CG methode is natuurlijk niet de échte oorzaak van een jeukende hoofdhuid. Maar uit gemak noemen wij het even zo. Dus is jouw jeukende hoofdhuid pas ontstaan nadat je met de CG methode bent begonnen? En weet je zeker dat bovenstaande punten niet het probleem zijn? Dan ligt de oorzaak waarschijnlijk ergens in je nieuwe CG routine. 

In dit blog ga ik enkel in op de laatste oorzaak: een jeukende hoofdhuid sinds je met de CG methode bent begonnen. Ik vertel je hoe het precies komt en wat je er tegen kunt doen. 

 

Waarom jeukende hoofdhuid 

Kijk eens heel eerlijk naar je eigen CG avontuur;

  • Ben je nieuwe producten en merken gaan gebruiken?
  • Gebruik je dan ook veel verschillende soorten producten?
  • Ben je gestopt met sterk reinigende shampoos? (geen sulfaten meer)
  • Föhn jij je haar nu vaker? 
  • Probeer jij nieuwe dingen uit, zoals ploppen of een masker met een heatcap?

Tja, dan is het niet zo gek dat je hoofdhuid overstuur raakt….

Waarschijnlijk gebruikte je ‘vroeger’ slechts een paar haarproducten. En nu zit je ineens met haarmaskers, een leave-in, krullencreme en allerlei andere stylingproducten. Maar zoveel nieuwe producten tegelijkertijd gebruiken, dat vind je hoofdhuid niet altijd leuk. Want op het moment dat je met een nieuw haarproduct begint, moet je hoofdhuid vaak even wennen.

Oke maar dan nu, was je die producten er goed uit? Waarschijnlijk niet. Want waarschijnlijk ben jij je haar een stuk minder vaak gaan wassen en gebruik jij daar ook geen sulfaten meer voor. Schuldig? Oeps! Je snapt het probleem misschien zelf al; je krijgt last van build-up. Dit zijn restjes van producten en ingrediënten die achterblijven in je haar en zich ophopen.   

Maar dat is nog niet alles. Want al die nieuwe dingen die bij de CG methode komen kijken, kunnen dit verergeren. Denk bijvoorbeeld aan ploppen: na het aanbrengen van de stylingproducten vouw je een microvezel handdoek om je haar heen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de producten in aanraking komen met je hoofdhuid, maar het wordt ook nog eens broeierig warm onder die handdoek.

Allemaal oorzaken van een jeukende hoofdhuid!

Let op; ben jij nieuwe producten gaan gebruiken terwijl je hiervoor al jarenlang dezelfde, vertrouwde producten gebruikte, dan is de oorzaak misschien toch wel medisch. Het kan natuurlijk zijn dat je nu een allergie hebt ontwikkeld of ontdekt. In dat geval, of als de tips uit dit blog niet werken, kan het verstandig zijn om voor de zekerheid een bezoekje te brengen aan de huisarts. 

Wat helpt tegen jeukende hoofdhuid

 

Wat helpt tegen een jeukende hoofdhuid 

Wees niet bang, je hoeft nu niet ineens weer te stoppen met de CG methode. Wel is het belangrijk om terug te gaan naar de basis. Zo ontdek je stap voor stap waar het probleem ligt.

1. Begin met een final wash. Dit is dus een sterk reinigende shampoo mét sulfaten, maar zonder siliconen, minerale olie, wax en uitdrogende alcohol.

2. Geef je hoofdhuid even rust. Gebruik voorlopig alleen een shampoo en conditioner (geen co-wash). Breng de conditioner alleen in de lengtes van je haar aan en zorg ervoor dat het niet op je hoofdhuid komt.

3. Voelt het goed? Dan voeg je stap voor stap nieuwe producten toe zoals een leave-in of stylingproducten. Probeer het één voor één, zodat je weet vanaf wanneer je hoofdhuid weer is gaan jeuken. Check dan gelijk de ingrediënten. Misschien reageert jouw hoofdhuid bijvoorbeeld wel verkeerd op kokos?

4. Het is dan misschien wel een vervelende zoektocht, maar rust en geduld zijn belangrijk. Geef je hoofdhuid de tijd om bij te komen en te wennen aan de producten. Je kunt je hoofdhuid helpen door speciale producten tegen een jeukende hoofdhuid te gebruiken. Deze staan onderaan dit blog benoemd.

En vanaf nu? Af en toe een final wash doen! Jouw haar en hoofdhuid zijn blijkbaar gevoelig voor build-up en hebben het nodig om af en toe goed gereinigd te worden. 

 

Jeukende hoofdhuid tips

Tenslotte heb ik nog een aantal tips voor je om een jeukende hoofdhuid te voorkomen of tegen te gaan: 

  • Weg bij je hoofdhuid
    Laat producten niet in de buurt van je hoofdhuid komen. Breng producten, behalve shampoo natuurlijk, alleen in de lengtes aan. Dat betekent dus ook dat je je haarmasker soms beter in een losse vlecht kunt laten intrekken, dan in een knot bovenop je hoofd.  

  • Scrubben maar
    Heb je ook last van schilfers? Dan kan het fijn zijn om je hoofdhuid eens te scrubben. Maar let op, doe dit niet te vaak want anders droog je je hoofdhuid juist weer uit... 

  • Een simpele massage
    Wat ook kan helpen tegen schilfertjes en jeuk, is een hoofdhuidborstel. Door je hoofdhuid hier mee te masseren, verwijder je dode huidcellen en bevorder je de bloedcirculatie. Dit laat je hoofdhuid weer gezond en nieuw aanvoelen. 

  • Heet, heter, heetst
    Vermijd hitte zo veel mogelijk. Dus niet elke dag met heet water douchen, niet te warm föhnen en de föhn niet te lang of dicht op de hoofdhuid houden. Probeer ervoor te kiezen om korter te föhnen, of juist op een lagere temperatuur. 

  • Ploppen is niet altijd verstandig
    Zeker niet als je al last hebt van een jeukende hoofdhuid! Gisten en schimmels zijn namelijk gek op een vochtige, warme omgeving en dus kan ploppen de jeuk verergeren. Daarnaast breng je op deze manier ook je hoofdhuid in contact met het product dat je in je punten hebt aangebracht. 

  • Houd je haarborstel en andere stylingtools schoon
    Productresten, haren, huidschilfers, vuil en stof; je haarborstel zit er vol mee (sorry). En wanneer jij je haar gaat borstelen, komt dat dus ook weer allemaal in aanraking met je haar en hoofdhuid. Houd je haarborstel daarom goed schoon. Haal losse haren er regelmatig uit en was de borstel met heet water en een shampoo met sulfaten. Boen hierbij eventueel met een tandenborstel. We raden af om daarna je tanden nog te poetsen met deze tandenborstel ;)

    Denk ook aan het schoonmaken van je diffuser, root clips en andere accessoires. 

  • Wassen doe je zo
    Was je haar niet te weinig, maar ook zeker niet te veel. Houd ongeveer 2 keer per week aan. Ben je hier eenmaal aan gewend, heb je geen last (meer) van een jeukende hoofdhuid en ga je ook de laatste tip opvolgen? Dan zou je eens voorzichtig co-wash kunnen gaan proberen, mocht je dat willen. 

  • Soms zijn sulfaten nodig
    Je weet inmiddels dat sulfaten nou eenmaal nodig zijn om goed te blijven reinigen, zeker als je veel producten gebruikt. Vergeet daarom niet om af en toe de final wash te herhalen. En nee je bent geen slechte CG’er als je dit doet! 

 

Producten tegen een jeukende hoofdhuid 

Van een shampoo tegen een jeukende hoofdhuid tot een zuiverend kleimasker, we hebben genoeg producten tegen een jeukende hoofdhuid. Wij hebben een aantal populaire producten voor je op een rijtje gezet:

Deze producten zijn allemaal CG!

Matrix total results high amplify root up wash Flora curl coconut mint curl refresh clay wash Mielle organics hawaiian ginger moisturizing scalp treatment

K pour karite detox mask Hoofdhuid Massage Borstels Umberto gianni scalp scrub

 

 

Je weet nu waar de jeukende hoofdhuid vandaan zou kunnen komen en wat je er tegen kunt doen. Heb jij ook nog een goede tip? Deel hem hieronder in de reacties! 

 

Liefs,

Sharon van Haarpro.nl

 

 

 

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd
Mathilde Maas
Bezig met laden...
Kan het dragen van een bonnet 's nachts de jeuk veroorzaken? Ik heb er een van puur zijde en heb geprobeerd alle andere mogelijke cg gerelateerde oorzaken uit te sluiten maar blijf jeuk houden. Vooral in de ochtend als ik hem af doe.
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Mathilda, Zijde is een stof die heel erg goed ademt, maar het kan zijn dat jouw hoofdhuid gevoelig is en daar dus toch niet helemaal goed op reageert. Zorg er in ieder geval voor dat je haar 100% droog is en dat er geen producten in je haar zitten, voordat je de bonnet op zet. Heb je al geprobeerd om de bonnet een aantal dagen niet te dragen, en heb je dan geen last van de jeuk? Dan is de bonnet toch echt de oorzaak. Misschien kan je in dit blog tips lezen over andere manieren om te slapen met je krullen: https://www.haarpro.nl/blog/post/slapen-met-krullen-hoe-doe-je-dat Groetjes, Sharon van Haarpro.nl