Wat te doen aan korstjes op de hoofdhuid?

Bezig met laden...
Wat te doen aan korstjes op de hoofdhuid?

Leestijd: 4 minuten

Wondjes en korstjes op de hoofdhuid is iets waar veel mensen last van kunnen hebben. Dit komt vaak door jeuk op de hoofdhuid, maar hoe kom je dan aan die jeuk? Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan de overgang van warm naar koud weer. Maar nog belangrijker dan hoe je eraan komt, hoe kom je van die ellendige korstjes op je hoofdhuid af? Lees verder voor het antwoord!

 

 

Hoe ontstaan korstjes op de hoofdhuid?

Laten we vooropstellen dat iedereen korstjes op de hoofdhuid kan krijgen. Zowel kinderen als volwassenen. Veel mensen negeren wondjes op de hoofdhuid en hopen dat het vanzelf weggaat. Maar hier moet je juist mee oppassen! Deze wondjes kunnen namelijk leiden tot infecties en ontstekingen. Maar nu antwoord op de vraag: hoe ontstaan er korstjes op de hoofdhuid?

Korstjes kunnen op allerlei manieren veroorzaakt worden. Het kan iets simpels zijn als tegen een object aan lopen of een kras op de huid. Ook té agressieve chemicaliën, zoals haarverf en bleek producten, kunnen sommige mensen hun hoofdhuid aantasten. Maar het kan ook zijn dat je in het algemeen last hebt van hoofdhuid problemen. Denk hierbij aan een droge hoofdhuid met schilfers, eczeem en psoriasis. Wanneer je hoofdhuid jeukt, heb je al snel de neiging om te krabben en hierdoor kan je huid opengaan. Hierdoor ontstaan er wondjes en uiteindelijk korstjes op je hoofd. En wist je dat hairextensions ook wondjes op de hoofdhuid kunnen veroorzaken? De reden hiervoor is wederom jeuk!

 

Van jeuk tot korstje

Korstjes zonder jeuk

In veel gevallen gaan de oorzaken gepaard met jeuk, maar dit hoeft niet altijd het geval te wezen. Je kunt dus ook korstjes op je hoofdhuid hebben zonder dat het jeukt. Lees dus vooral verder voor onze tips om van korstjes af te komen!

Korstjes met jeuk

Het is bijna een vicieuze cirkel waarin je terecht komt; je hoofdhuid jeukt, je gaat je krabben, er ontstaan wondjes, je hoofdhuid doet pijn, uiteindelijk komen er korstjes op, korstjes beginnen te jeuken en je begint weer van voor af aan. Hoe doorbreek je deze cirkel toch? Om dat uit te vinden, moet je eerst nagaan wat de oorzaak van de jeuk op je hoofd is.

Bij een jeukende hoofdhuid kun je de oorzaken onderverdelen in externe en interne oorzaken.

 

Externe oorzaken van korstjes op de hoofdhuid zijn:

Verandering van seizoenen, de temperatuur die verandert, slechte voeding, roken, medicijnen, agressieve ingrediënten in haarproducten, build-up in het haar.

 

Interne oorzaken van korstjes op de hoofdhuid zijn:

Hoofdhuid aandoeningen zoals psoriasis, eczeem of roos, ouderdom, stress, erfelijkheid en verandering in hormonen.

 

In sommige gevallen kun je hier ook daadwerkelijk zelf actie ondernemen, zoals té agressieve ingrediënten in haarproducten en chemische behandelingen vermijden. Of je voeding aan te passen en te stoppen met roken. Maar helaas is er niet voor elke oorzaak een oplossing, denk hierbij bijvoorbeeld aan hoofdhuid kwaaltjes als eczeem. Maar daardoor hoef je niet met je handen in het haar te blijven zitten hoor! 

 

 

Wondjes en korstjes voorkomen

Tegenwoordig zijn er veel haarproducten die hoofdhuid problemen en jeuk kunnen verminderen of zelfs weten te voorkomen! Hierdoor voorkom je bijvoorbeeld jeuk en schilfers of kalmeer je roos. En minder tot geen jeuk betekent ook geen wondjes en korstjes meer! 

 

 

 

Maar wat als je al korstjes op je hoofdhuid hebt? Dan kun je de volgende dingen doen om infecties te voorkomen:

 

1. Was je hoofd en haren niet té vaak

Sommige mensen associëren een wasbeurt met schone haren en dus ook een schone hoofdhuid. Maar het té vaak wassen van je haren en hoofd kan juist leiden tot uitdroging. Dit resulteert juist in schilfers en jeuk waar je vanaf wilt komen. Was bij een gevoelige hoofdhuid dus je haren maar twee keer in de week.

 

2. Gebruik haarproducten met milde ingrediënten

Om jeuk, wondjes en korstjes op de hoofdhuid te voorkomen is het aan te raden om milde haarproducten te gebruiken. Vooral mensen met een gevoelige huid hebben hier enorme baat bij! Chemische stoffen kunnen té agressief zijn voor de gevoelige huid, overweeg dus eens om je haar minder snel achter elkaar te laten kleuren of bleken. Ik hoor je nu denken: “Maar die uitgroei dan?!” Die kun je op andere manieren verhullen! Lees hiervoor ons blog ‘Gekleurd haar: uitgroei bijwerken’.

 

3. Was regelmatig en grondig je handen om infectie te voorkomen

Misschien heb je het zelf niet door, maar op een dag ga je best vaak met je handen door je haar heen. De viezigheid op je handen komen hierdoor dan ook in je haar en op je hoofdhuid terecht. Mocht je dus al wondjes op je hoofdhuid hebben, is dit zeker niet bevorderlijk voor het genezingsproces. 

 

4. Stop met krabben

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer zo min mogelijk te krabben wanneer je jeuk hebt. Krabben is namelijk echt funest voor je hoofdhuid! Hierdoor ontstaan er in veel gevallen wondjes op je hoofdhuid die nog meer kunnen irriteren. Vervolgens komen hier weer korstjes op, maar ja deze kunnen ook weer voor jeuk zorgen (weet je nog die vicieuze cirkel waar we het over hadden?)

 

5. Gebruik een haarolie om dikke korsten te verzachten

Wist je dat je met een haarolie korsten op je hoofdhuid kunt verzachten en zelfs op een milde wijze kunt verwijderen? Zie het als een soort weken van de korst, terwijl het je droge, jeukende en schilferige hoofdhuid verlicht.

 

6. Probeer een hoofdhuid massage borstel

Het is feitelijk bewezen dat een hoofdhuid massage borstel de hoofdhuid beter reinigt. Een enorme aanrader voor een gezondere hoofdhuid dus! Wanneer je een droge hoofdhuid hebt is het belangrijk om de hoofdhuid te masseren, zodat de talgklierproductie op gang komt. Het houdt de hoofdhuid soepel en beschermt tegen bacteriën en schimmels. We love a good scalp brush!

 

7. Scrub je hoofdhuid

Een gevoelige hoofdhuid scrubben? Is dat wel zo slim? Ik hoor het je denken, maar het scrubben van de hoofdhuid zorgt juist voor een schone hoofdhuid en een gezonde bos haar. Een haarscrub verwijdert niet alleen restjes van stylingproducten, een hoofdhuid scrub helpt ook de doorbloeding van de hoofdhuid te verbeteren, waardoor de haarzakjes beter gevoed worden. Dit draagt allemaal bij aan het voorkomen van een jeukende hoofdhuid, schilfers (roos) of een hoofdhuid die snel vet wordt.

 

 

8. Voorkom build-up in het haar

Al weleens gehoord van build-up in het haar? Build-up is een vettig laagje van productresten, vuil, vet, huidschilfers en hardnekkige ingrediënten. Dit stapelt zich na verloop van tijd op in je haar en kan klachten bezorgen. Eén van die klachten is dus jeuk! Meer over build-up weten en hoe je het kunt voorkomen? Lees dan het blog ‘Last van build-up in je haar?

 

Onze aanraders

   

                                

 

 

Liefs,

Rosalie van Haarpro.nl

 

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd
Sleeuwaert Lieven
Bezig met laden...
Geachte,ik heb harde korstje op de kruin van mijn haar, die niet jeuken,maar ik krab daar dagelijks aan.Hoe kom ik daar van af,met welke produkten.Ik kleur mijn haar met Natuur tint die bestaat uit 90% natuurlijk ingredienten . Wat raad U me aan. Mijn leeftijd is 74 j man Dank voor uw antwoord. Lieven Sleeuwaert.
Isabella van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Beste Lieven, Vervelend dat u zo last heeft van wondjes op uw hoofd! Als u de korstjes er af blijft krabben, kunnen de wondjes nooit goed helen. We zouden u daarom adviseren om te stoppen met het krabben. Op deze manier kunnen de wondjes helen en hopen we dat het goed geneest. Mocht dit niet het geval zijn en blijft u last houden van wondjes? Dan adviseren we u om eens langs de huisarts te gaan en er daar naar te laten kijken. Groetjes Isabella van Haarpro.nl